Nieuwe duurzame invulling voor terrein Eygelshoven

Amsterdam, 31 mei 2021 – De verouderde fabriekshal van Laura Metaal in het Limburgse Eygelshoven maakt plaats voor een hoogwaardig duurzaam bedrijfsgebouw. Het gebouw wordt gebouwd voor Ranpak, een innovatieve wereldwijde marktleider in duurzame verpakkingsoplossingen. Dat hebben betrokken partijen Ranpak, vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter en investment partner Globitas vandaag aangekondigd. Ranpak zal naar verwachting in oktober volgend jaar zijn intrek nemen. Na de verhuizing biedt de locatie werkgelegenheid voor ruim 350 mensen.

Image 2

In september 2020 ging Laura Metaal, na 83 jaar in Eygelshoven gevestigd te zijn, failliet. Alle 61 medewerkers stonden op straat. Nadat dit bekend werd hebben ontwikkelaar Boelens en de Gruyter en investeerder Globitas het initiatief genomen een nieuw plan te ontwikkelen. Uitgangspunten waren de werkgelegenheid terug te brengen, de invulling van het terrein te verduurzamen, en daarmee het gebied als geheel, sociaal/maatschappelijk te verbeteren in iedere vorm. Samen met Ranpak, die nu nog gevestigd op meerdere locaties in Heerlen, is het plan compleet en kan de bouw beginnen. 
Een duurzaam gebouw voor een duurzame gebruiker
Het nieuwe gebouw wordt gebouwd aan de Rimburgerweg 40 in Eygelshoven, niet ver van het nieuwe distributiecentrum van Amazon. Het eveneens Amerikaanse, aan de Nasdaq genoteerde Ranpak, heeft wereldwijd meer dan 600 medewerkers en is actief in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië/Pacific. Het nieuwe bedrijfsgebouw bestaat uit 25.000 m2 productieruimte en logistiek, 3.100 m2 kantoor en 600 m2 showroom. Het gebouw krijgt volgens BREAAM, de certificeringsmethode voor de duurzaam gebouwde omgeving, het certificaat 'very good'. Het gebouw wordt high-end afgewerkt, waarbij het dak wordt voorzien van zonnepanelen. Op het 8 hectare grootte terrein past het gebouw goed in de groene omgeving. Het terrein biedt nog ruimte voor een duurzame invulling voor een mogelijk tweede gebouw. 


Kerkrade steeds meer in trek
Wethouder Schneider van Economische Zaken van de gemeente Kerkrade: “Ik ben verheugd dat dit bedrijf met zo’n 350 arbeidsplaatsen kiest voor Kerkrade en daarmee behouden blijft voor Parkstad Limburg”. “Deze keuze past in de trend van de laatste jaren dat de Kerkraadse bedrijventerreinen steeds meer in trek zijn bij logistieke dienstverleners en de medtech. Ook ben ik mijn nopjes dat deze locatie een kwalitatieve goede invulling krijgt in de vorm van een duurzaam ingericht gebouw, zodat duurzaamheid en economie hand in hand gaan.”

image 1

”Wij hebben behoefte aan meer professionals en meer bedrijfsruimte om te kunnen voldoen aan de vraag, die hoger is dan ooit door de huidige situatie in de markt", aldus Eric Laurensse, CEO van Ranpak. " Wij dan ook zeer verheugd om op deze nieuwe en duurzame locatie verder te mogen groeien.”

Directeur Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter: “Deze ontwikkeling en de manier waarop we samen met de klant en de gemeente optrekken, past perfect in onze ambitie om vanuit ons kantoor in Den Bosch steeds meer projecten in het zuiden van het land te realiseren.”
Martijn van Scherpenzeel, namens initiatiefnemer Globitas: “Het faillissement van Laura Metaal heeft een grote impact gehad op de gemeenschap. Het is fantastisch dat het plan gelukt is om een nieuwe duurzame invulling te geven aan de omgeving en de maatschappij als geheel, waarbij werkgelegenheid nu zelfs uitgebreid is.”